Nuffnang Ads

Mohd. Razib & Azizah

Daisypath Anniversary tickers

Monday, November 19, 2012

Cubaan resepi ke3 : cheese tart

Assalamualaikum!

Alhamdulillah...kali ni nak cerita tentang cubaan resepi untuk membuat blueberry cheesetart yang amat berhasil! Dan yang bestnye...skrg saya secara part time membuat cheese tart untuk tempahan..alhamdulillah...dengan itu, sy nak share kat sini resepi membuat cheesetart tu!here we go n selamat mencuba kawan2!

::bahan2 ::

  • Bahan untuk Sweet Pastry:-
  • 125 gm mentega / margerin
  • 60 gm gula aising
  • 1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
  • 240 gm tepung gandum

  • Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
  • 250 gm cream cheese
  • 50 gm gula aising
  • 20 gm mentega (lembutkan)
  • 1/2 sudu besar perahan lemon
  • 1 biji telur (gred B)
  • Blueberry pie filling 

::cara2 membuat::
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
  2. Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
  3. Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.
  4. Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit. 

Cream cheese filling yg dah siap..sweet pastry dan tart shells yg dah siap di bakar!

Ini die...dah siap order dari kawan saya!

repeat order from cik hanem..hihi


ok!selamat mencuba ye kawan2... :)



azizahsamson






Sunday, November 18, 2012

Cubaan menu ke2 : rainbow cake

Last last week saya mencoba untuk merealisasikan impian untuk membuat kek rainbow. Dan akhirnya cobaan tu menjadi..nak jadikan cerite, kek tu sepatutnya dilapiskan dengan butter cream tapi disebabkan bahan2 tidak mencukupi, telah ku ubah dengan melapiskannya menggunakan cream cheese..so kek tu menjadi lebih sedappp!!...yahuuu...mari kite lihat!

::bahan2 yang diperlukan utk kek::

1. 2 cawan tepung naik sendiri
2. 1 1/1 cawan gula pasir dikisar halus
3. 5 biji telur ayam grade B
4. 250g butter
5. pewarna - hijau, kuning, biru, ungu, merah, oren.
6. 2 sudu kecil esen vanilla
7. 1/2 cawan susu pekat
8. air - sukatan air tak kisah sebab utk moistkan kek
9. hiasan - sy gune chocolate m&m je..ikut suka

::bahan2 utk cream cheese frosting::

1. 125g cream cheese
2. 60g butter
3. 60g gula icing
4. tambahkan sedikit perahan lemon...

::cara2::

  1. Pukul butter dengan gula yang telah dikisar halus selama 15 minit sehingga kembang.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan yang sedang dipukul tadi.
  3. Masukkan esen vanilla. Dan diikuti dengan tepung naik sendiri dan pukul lagi hingga adunan sekata. Masukkan juga susu + air. 
  4. Setelah adunan sekata, asingkan adunan ke dalam enam mangkuk yang berlainan / mengikut bilangan warna yang diingini. Campurkan pewarna ke dalam adunan yang telah diasingkan mengikut warna masing-masing. Gaul hingga warna rata.
  5. Setelah habis menggaul untuk semua warna, masukkan adunan ke dalam loyang untuk dibakar. 
  6. Adunan hendaklah dibakar selama 15 minit pada suhu 140°c. Apabila adunan telah masak, sejukkan terlebih dahulu.
  7. Buttercream perlu dipukul sehingga kembang sebelum disalut pada kek. Antara lapisan kek perlu disapu sedikit buttercream supaya lapisan kek melekat antara satu sama lain.
  8. Salut kek yang telah dilapis antara satu sama lain tadi, hingga rata dan hias mengikut kreativiti anda.

    ##Note: sy gantikan butter cream tu dengan creamcheese frosting. lagi sedap tau..cubalah!  
    tapi sy xhias cantik pun...sebab tak kreative!haha...





ok..selamat mencube.... ;p

Monday, November 12, 2012

Philea Resort & Spa, Ayer Keroh

Assalamualaikum.... 
 Lama sangat tak update blog sendiri..tup2 dah dekat penghujung tahun 2012..belek2 blog lain kawan2 dah yg ade baby..yg baby die dah pandai jalan..dah pandai cakap..yg b2b dah kawin..dah pregnant..alhamdulillah..sy belom ade rezeki lagi..alhamdulillah..dah setahun 8bulan kami berkahwin..cuma Allah belum nak bagi rezeki.. :) Oleh sebab harini nak feeling2 masih pengantin baru yg dah lama..nak update gamba pegi berjalan2 la..gamba2 tu sume dah lama..just nak share..perasan..tp nak share sbb tempat tu best!here we go~~~ 

 Philea Resort & Spa, Ayer Keroh Melaka
06.02.2012 - 07.02.2012

















serious sgt best!tp kami bermalam satu malam je la..xlarat kot nak bayar utk bermalam2..hihi..sctually kami pergi ni sempenan setahun anniversary yg lalu..;p..ok nnt kamu2 kalau nak pegi bolehla tengok2 kat website die ok..sampai berjumpe di lain update!hahaaaa..byebye!